Wykonanie

Nareszcie panują zadowalające temperatury. Wybaczcie moją nieobecność, ale utknęłam
między grządkami a prasowaniem.
Plan dnia mam napięty jak nie
powiem co, dostęp do komputera ograniczony i dlatego mam takie zaległości. Korzystając z chwili, że Maleństwo śpi a pralka jeszcze pierze, częstuję Was na szybko pyszną zakręconą wiosenną drożdżówką. Drożdżówki z rozpędu były dwie, ale jedna powędrowała do babci.p.s. jakkolwiek
chlebem z maszyny nie jestem zachwycona, to do wyrabiania ciasta jest niezastąpiona!Składniki (na jedną drożdżówkę o średnicy 21 cm):450 g
mąki pszennej przesianej200 ml ciepłego
mleka30 g
drożdży75 g
masła roztopionego70 g
cukruszczypta
solipowidła śliwkowe3 łyżki
dżemu pomarańczowego (w Biedronce można kupić przepyszny)1 łyżka prażonych słupków
migdałowych2
jajkaMleko wlać do maszyny do pieczenia
chleba. wsypać
sól, trochę
cukru i łyżkę
mąki, dodać pokruszone
drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę
mąki,
cukru i
jajko. Włączyć program nr 8 Masa ( mam akurat automat firmy Silvercrest,w innym, wyrabianie ciasta może być pod innym numerem). Po dwóch minutach wyrabiania wlać ostudzone
masło. Pozostawić w maszynie na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt. Posmarować powidłami. zwinąć w roladę. Następnie roladę kroić na kawałki o długości około 5 cm i pionowo ustawiać je w tortownicy, jeden obok drugiego. Piec około 40 minut w 175*C. Gorąca drożdżówkę zaraz po wyjęcieu posmarować podgrzanym
dżemem i posypać
migdałami.