ßßß Cookit - przepis na puchate drożdżówki z borówkami i kokosem

puchate drożdżówki z borówkami i kokosem

nazwa

Wykonanie

Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką.
ciasto:
500 g maki
3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych
200 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
80 g masła lub margaryny
80 g cukru
1 jajko
kruszonka:
3 łyżki cukru
3 łyżki kokosu
100 g margaryny
mąka - ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki
nadzienie:
borówki mrożone lub świeże
dodatkowo:
roztrzepane jajko do smarowania
Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/puchate-drozdzowki-z-borowkami-i-kokosem.html