Wykonanie

Latem zachomikowałam trochę
borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je
kokosową kruszonką.ciasto:500 g
maki3 łyżeczki
drożdży instant lub 30 g świeżych200 ml
mleka1/3 łyżeczki
soli80 g
masła lub
margaryny80 g
cukru1
jajkokruszonka:3 łyżki
cukru3 łyżki
kokosu100 g
margarynymąka - ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżkinadzienie:
borówki mrożone lub świeżedodatkowo:roztrzepane
jajko do smarowaniaDwie łyżki
maki, łyżkę
cukru,
sól i
drożdże połączyć, zalać letnim
mlekiem, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn
drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać
jajko, wyrabiać, dodać roztopiona
margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę
maki, aż nabiorą konsystencji kruszonkiWyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym
kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę
borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować
jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć
cukrem pudrem.