ßßß Cookit - przepis na Pierogi z karkówką

Pierogi z karkówką

nazwa

Wykonanie

Pierogi z najlepszego ciasta pod słońcem z doskonałym farszem nic innego jak tylko pałaszować!
Przepis na ciasto znalazłam tu
Składniki na ciasto:
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 1/4 l wody
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy miękkie masło (ja je prędzej lekko rozpuściłam) i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz oto składniki:
2 plastry karkówki
cebula
5 pieczarek
pietruszka
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
musztarda do zamarynowania mięsa
masło
3 łyżki śmietany słodkiej
Najpierw musimy oczyścić mięso i lekko je rozbić następnie dokładnie posmarować je musztardą. I obsmażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Zalać to mięso gorąco wodą (ewentualnie dodajemy kostkę mięsną lub grzybową) i dusić pod przykryciem do miękkości (ja zawsze przygotowuje więcej karkówki i mam 2 obiady z jednej części robię karkówkę w sosie a z 2 mam mięsko na farsz)
Pieczarki obieramy i kroimy bardzo drobno to samo robimy z cebulą. Na patelni podgrzewamy masło wrzucamy na nie pieczarki i cebulę pod koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy wszystko. Dodajemy do tego naszą gotową karkówkę (bez sosu), pietruszkę i śmietanę już nie gotujemy. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy mięsko widelcem aby powstała z tego masa nadająca się do nadziania pierogów (równie dobrze możemy zmielić wszystko w blenderze). Rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i sklejamy nasze pierogi. Gotujemy wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min. Ja po ugotowaniu obsmażyłam je na masełku z cebulką.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-karkowka.html