Wykonanie
Pierogi z najlepszego ciasta pod słońcem z doskonałym farszem nic innego jak tylko pałaszować!Przepis na ciasto znalazłam tu



Składniki na ciasto:50 g miękkiego
masła1
jajko2
żółtka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliokoło 1/4 l
wodyMąkę wsypujemy do miski i dodajemy miękkie
masło (ja je prędzej lekko rozpuściłam) i rozcieramy palcami. Dodajemy
jajko wraz z
żółtkami,
sól oraz stopniowo
wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz oto składniki:2 plastry
karkówkicebula5
pieczarekpietruszkasólpieprz2 ząbki
czosnkumusztarda do zamarynowania
mięsamasło3 łyżki
śmietany słodkiejNajpierw musimy oczyścić
mięso i lekko je rozbić następnie dokładnie posmarować je
musztardą. I obsmażyć na rozgrzanym
oleju aż do zrumienienia. Zalać to
mięso gorąco
wodą (ewentualnie dodajemy kostkę
mięsną lub
grzybową) i dusić pod przykryciem do miękkości (ja zawsze przygotowuje więcej
karkówki i mam 2 obiady z jednej części robię
karkówkę w sosie a z 2 mam
mięsko na farsz)
Pieczarki obieramy i kroimy bardzo drobno to samo robimy z
cebulą. Na patelni podgrzewamy
masło wrzucamy na nie
pieczarki i
cebulę pod koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy wszystko. Dodajemy do tego naszą gotową
karkówkę (bez sosu),
pietruszkę i
śmietanę już nie gotujemy. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy
mięsko widelcem aby powstała z tego masa nadająca się do nadziania pierogów (równie dobrze możemy zmielić wszystko w blenderze). Rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i sklejamy nasze pierogi. Gotujemy wrzucając na wrzącą, osoloną
wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min. Ja po ugotowaniu obsmażyłam je na masełku z
cebulką.