ßßß Cookit - przepis na Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą - Naleśniki Hulka

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą - Naleśniki Hulka

nazwa

Wykonanie

Jeżeli trudno Wam nakarmić rodzinkę odrobiną zdrowej zieleniny, to ten przepis jest w sam raz dla Was! Naleśniki nadziane szpinakiem z dodatkiem ricotty i cheddara. Zasmakują największemu niejadkowi. U mnie w domu nadano im nazwę Naleśniki Hulka :) co oczywiście zachęca do spróbowania :)
Składniki na naleśniki:
3 jajka
około 500 ml mleka
mąka 1,5 szklanki do 2 - musicie to sami ustalić w zależności od gęstości ciasta
5 łyżek oleju
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki, odstawić je na jakieś 30 minut. Następnie smażymy naleśniki.
Składniki na farsz:
250 gr ricotty
50 gr cheddara
sól
pieprz
natka pietruszki
200 gr świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
łyżka masła
Oczyszczony szpinak podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Następnie miksujemy go (blenderem) z reszta podanych składników. Przyprawiamy do smaku.
Na naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy.
Pozostałe składniki:
120 ml śmietanki 18 %
50 gr cheddara
Kładziemy nasze ruloniki do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy resztą potartego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) i pieczemy przez około 20 minut.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2014/09/zapiekane-nalesniki-ze-szpinakiem-i.html