Wykonanie
Jeżeli trudno Wam nakarmić rodzinkę odrobiną zdrowej
zieleniny, to ten przepis jest w sam raz dla Was! Naleśniki nadziane
szpinakiem z dodatkiem
ricotty i
cheddara. Zasmakują największemu niejadkowi. U mnie w domu nadano im nazwę Naleśniki Hulka :) co oczywiście zachęca do spróbowania :)



Składniki na naleśniki:3
jajkaokoło 500 ml
mlekamąka 1,5 szklanki do 2 - musicie to sami ustalić w zależności od gęstości ciasta5 łyżek
olejuszczypta
soli1 łyżka
mąki ziemniaczanejZ podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki, odstawić je na jakieś 30 minut. Następnie smażymy naleśniki.Składniki na farsz:250 gr
ricotty50 gr
cheddarasólpieprznatka pietruszki200 gr
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnkułyżka
masłaOczyszczony
szpinak podsmażamy razem z
czosnkiem na
maśle. Następnie miksujemy go (blenderem) z reszta podanych składników. Przyprawiamy do smaku.Na naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy.Pozostałe składniki:120 ml
śmietanki 18 %50 gr
cheddaraKładziemy nasze ruloniki do naczynia żaroodpornego, zalewamy
śmietaną i posypujemy resztą potartego
sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) i pieczemy przez około 20 minut.