Wykonanie
Smakowity gulasz z
wieprzowiną, dodatkiem
jasnego piwa i
bułki razowej to konkretna propozycja na pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub
ziemniakami smakuje wyśmienicie.

składniki na 3 porcje50 dag
mięsa wieprzowego2
cebule1 łyżka czerwonej mielonej
papryki2-3 łyżki
smalcu300 ml
jasnego piwaszklanka
wody1 łyżeczka
kminku1
bułka razowa
czarny pieprzsólprzepis
Cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone
mięso kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy mieloną
papryką.W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy
mięso około 10 minut stale mieszając aby się nie przypaliło. Do
wieprzowiny wrzucamy pokrojoną
cebulę i wszystko jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy
kminek wlewamy połowę
piwa i wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45minut od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie do gulaszu wlewamy drugą połowę
piwa wrzucamy pokruszony miąższ z
bułki, gulasz doprawiamy do smaku
solą i
czarnym pieprzem i całość mieszamy na końcu wlewamy
wodę i wszystko gotujemy jeszcze około 15-20 minut.