ßßß Cookit - przepis na Gulasz piwny

Gulasz piwny

nazwa

Wykonanie

Chociaż nie jestem wielką fanką wieprzowiny, to ten gulasz jest moim ulubionym daniem. Doskonałe miękkie mięso, lekki posmak goryczki i gęsty sos, jednym słowem mniam ;) Polecam podać z czeskimi knedlikami, pyzami lub kaszą gryczaną.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
puszka dowolnego jasnego piwa
bułka grahamka/kromka chleba graham/mąka pełnoziarnista
1 cebula
sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę pokroić na drobno. Umiecić w średniej wielkości garnku i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso i podsmażyć aż lekko zbrązowieje. Dodać pół puszki piwa i dusić pod przykryciem do miękkości. Po tym czasie dodać pozostałe piwo i miąższ bułki/chleba lub 1 łyżkę mąki (dobrze rozmieszać). Dalej podgrzewać aż sos się zredukuje.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/gulasz-piwny.html