Wykonanie
Smaczne, klasyczne pierogi z
mięsem i skwarkami zagościły dzisiaj na moim
stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania.
składniki na 24 pierogiciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennejjajko2/3 szklanki gorącej
wodyfarsz40 dag
mięsa mielonegołyżka
oleju do smażenia2
cebule1/2 szklanki
bułki tartejzioła prowansalskiesólpieprz15 dag
boczku wędzonegoprzepis
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę następnie na rozgrzanym tłuszczu rumienimy
cebulkę.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zrumienioną
cebulkę,
jajko, doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi , dodajemy
bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę
mięsną do połączenia się wszystkich składników.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
jajko i gorącą
wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę
mąki .Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej
mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki .Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości
orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni .Pierogi podajemy ze skwarkami.