ßßß
Ciasto na pierogi:pół kg mąki pszennej1 szklanka wody (wrzątku)1 łyżka oleju1 jajkołyżeczka soliFarsz:200 dag boczku wędzonego200 dag kiełbasy wędzonej suchej, np. myśliwskiej200 dag mięsa mielonego wieprzowego2 średnie cebule5 średnich pieczareksól i pieprz do smakuodrobina oleju do podsmażenia farszuPierogi proponuję polać podsmażoną cebulką z boczkiemNajpierw przygotowujemy farsz, żeby ciasto za bardzo nie wyschło.Pokroić w kostkę boczek, kiełbasę, cebulę, pieczarki usmazyć to wszystko na odrobinie oleju. Następnie przełozyć do miski a na pozostałym tłuszczu usmażyć mięso mielone. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (ja użyłam blendera) doprawić do smaku solą i pieprzem.A teraz czas na ciasto: wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć aby powstała masa, jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj mąkie a jeżeli zbyt gęste dodać odrobinę wody(ciepłej). Uwaga na dłonie ciasto będzie bardzo gorące!Ciasto szybko zagnieść i podzielić na części(Najlepiej bedzie jak ciasto "odpocznie" 30 minut) No i zaczynamy wałkować ciasto a potem wycinamy krążki na pierogi (szklanka lub specjalnym przyżadem do pierogów) Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi!Następnie zagotować wodę w dużym garnku z solą - do smaku!Wrzucać pierogi, po wypłynięciu ich na górę gotować około 6-8 minut!Polać usmażoną cebulą z boczkiem.SMACZNEGO