Wykonanie
Bardzo polecam farsz do tych pierogów, można go używac do wielu dań, np. krokietów, jako pasty do
chleba, do roladek, pyz.......jest pyszny mój synek zawsze mi wyjada ten farsz

Ciasto na pierogi:pół kg
mąki pszennej1 szklanka
wody (wrzątku)1 łyżka
oleju1
jajkołyżeczka
soliFarsz:200 dag
boczku wędzonego200 dag
kiełbasy wędzonej suchej, np.
myśliwskiej200 dag
mięsa mielonego wieprzowego2 średnie
cebule5 średnich
pieczareksól i
pieprz do smakuodrobina
oleju do podsmażenia farszuPierogi proponuję polać podsmażoną
cebulką z
boczkiemNajpierw przygotowujemy farsz, żeby ciasto za bardzo nie wyschło.Pokroić w kostkę
boczek,
kiełbasę,
cebulę,
pieczarki usmazyć to wszystko na odrobinie
oleju. Następnie przełozyć do miski a na pozostałym tłuszczu usmażyć
mięso mielone. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (ja użyłam blendera) doprawić do smaku
solą i
pieprzem.A teraz czas na ciasto: wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć aby powstała masa, jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj
mąkie a jeżeli zbyt gęste dodać odrobinę
wody(ciepłej). Uwaga na dłonie ciasto będzie bardzo gorące!Ciasto szybko zagnieść i podzielić na części(Najlepiej bedzie jak ciasto "odpocznie" 30 minut) No i zaczynamy wałkować ciasto a
potem wycinamy krążki na pierogi (szklanka lub specjalnym przyżadem do pierogów) Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi!Następnie zagotować
wodę w dużym garnku z
solą - do smaku!Wrzucać pierogi, po wypłynięciu ich na górę gotować około 6-8 minut!Polać usmażoną
cebulą z
boczkiem.SMACZNEGO