ßßß
składniki na okrągłą formę1 kg zmielonego sera białego4 jajka1 opakowanie masła czyli 250 gszklanka cukruopakowanie budyniu waniliowegotorebka cukru waniliowego (16 g )175 g pokruszonych herbatników100g rodzynekpolewa125 g margarynytabliczka gorzkiej czekoladyprzepisZmielony ser wkładamy do rondla , dodajemy cukier, masło , jajka i cukier waniliowy .Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rondel stawiamy na małym ogniu , cały czas podgrzewamy mieszając. Gdy masa zrzednie , dosypujemy budyń, ciągle mieszając i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.Masę serową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy .Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia.Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki .