Wykonanie
Sernik gotowany wykonuje co roku na Wielkanoc , jest bardzo prosty w przygotowaniu, uda się nawet laikom kulinarnym. Myślę że zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom , moi goście zawsze go zachwalają .Polecam do wypróbowania.

składniki na okrągłą formę1 kg
zmielonego sera białego4
jajka1 opakowanie masła czyli 250 gszklanka
cukruopakowanie budyniu
waniliowegotorebka
cukru waniliowego (16 g )175 g pokruszonych
herbatników100g
rodzynekpolewa125 g
margarynytabliczka
gorzkiej czekoladyprzepis
Zmielony ser wkładamy do rondla , dodajemy
cukier,
masło ,
jajka i
cukier waniliowy .Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rondel stawiamy na małym ogniu , cały czas podgrzewamy mieszając. Gdy masa zrzednie , dosypujemy
budyń, ciągle mieszając i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.Masę
serową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy
rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi
herbatnikami , studzimy .Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej
wody , topimy
margarynę i połamaną
czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia.Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki .