Wykonanie
Sernik kajmakowy na spodzie z
herbatników i
czekolady. Idealne połączenie
sera i masy kajmakowej. Polecam.
Składniki:1) Spód:- 200 g
herbatników- 100 g
gorzkiej czekolady- 50 g
masła2) Masa serowa:- 1 kg
zmielonego sera- 300 g masy kajmakowej ( 2/3 puszki)- 1/3 szklanki
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 5
jajek- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej3) Polewa:- 150-200 g masy kajmakowej- 100 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Przygotować spód. W tym celu zmielić w blenderze
herbatniki.
Masło roztopić wraz z
czekoladą. Dodać rozdrobnione
herbatniki i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 25 cm. Masę dokładnie docisnąć do dna.
Ser zmieszać na najmniejszych obrotach miksera z masą kajmakową. Dodać
cukier,
cukier waniliowy,
mąkę i całość delikatnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jaku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 90 minut.Na ostudzony wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową. Całość polać roztopioną
czekoladą.