ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Sernik kajmakowy na spodzie z herbatników i czekolady. Idealne połączenie sera i masy kajmakowej. Polecam.
Składniki:
1) Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
2) Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera
- 300 g masy kajmakowej ( 2/3 puszki)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3) Polewa:
- 150-200 g masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować spód. W tym celu zmielić w blenderze herbatniki. Masło roztopić wraz z czekoladą. Dodać rozdrobnione herbatniki i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 25 cm. Masę dokładnie docisnąć do dna.
Ser zmieszać na najmniejszych obrotach miksera z masą kajmakową. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jaku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 90 minut.
Na ostudzony wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową. Całość polać roztopioną czekoladą.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/11/sernik-kajmakowy.html