ßßß
Składniki:1) Spód:- 200 g herbatników- 100 g gorzkiej czekolady- 50 g masła2) Masa serowa:- 1 kg zmielonego sera- 300 g masy kajmakowej ( 2/3 puszki)- 1/3 szklanki cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 5 jajek- 2 łyżki mąki ziemniaczanej3) Polewa:- 150-200 g masy kajmakowej- 100 g gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Przygotować spód. W tym celu zmielić w blenderze herbatniki. Masło roztopić wraz z czekoladą. Dodać rozdrobnione herbatniki i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 25 cm. Masę dokładnie docisnąć do dna.Ser zmieszać na najmniejszych obrotach miksera z masą kajmakową. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jaku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 90 minut.Na ostudzony wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową. Całość polać roztopioną czekoladą.

