Ciekawa i smaczna alternatywa dla białej kapusty to czerwona kapusta zasmażana. Jest nieco łagodniejsza w smaku od białej ale równie smaczna, doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i mięsem.składniki na 5 porcjimała główka czerwonej kapusty15 dag słoniny lub podgardla2 małe cebule1 do 1,5 szklanki bulionu może być z kostki2 gałązki natki pietruszki1 łyżka cukru1 łyżka mąki pszennejsólprzepisOczyszczoną z uszkodzonych liści i opłukaną kapustę czerwoną szatkujemy i lekko oprószamy solą.Cebulę drobno siekamy, słoninę lub podgardle kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni podsmażamy podgardle a gdy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Od czasu do czasu wszystko mieszamy, gdy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mąkę. Całość chwile podsmażamy aż zasmażka nabierze lekko złotawego koloru.Do dużego garnka przekładamy poszatkowaną kapustę, dodajemy zasmażkę i wlewamy bulion, wszystko razem łączymy. Kapustę gotujemy do miękkości aż większość płynu odparuje, pod koniec gotowania doprawiamy solą i cukrem.Natkę pietruszki siekamy i również łączymy z kapustą.