Wykonanie
Aksamitna, kremowa, delikatna zupa- krem z
pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje
wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację.

składniki na 4 porcje80 dag
pietruszkimały
por3
ziemniaki150 g
wędzonego łososia600 ml
bulionu250 g
śmietany 12 %3 łyżki
masła lub
oliwy z oliweksok z połowy
cytrynypęczek
koperkuczarny pieprzsólprzepisObraną
pietruszkę kroimy w talarki, umyte
ziemniaki w kostkę, a
pora w plastry.Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną
pietruszkę,
pora oraz
ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy
bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą oraz
czarnym pieprzem, wlewamy
śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Wędzonego łososia kroimy w paski a opłukany
koperek drobno siekamy.Gorącą zupę podajemy z posiekanym
koperkiem a na środku układamy pokrojonego
łososia.