Wykonanie
Szybka, smaczna i sycąca zupa serowa z
porem i grzankami na bazie
bulionu i
mleka może być ciekawą propozycją na wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu pracy jest wyrazista w smaku idealnie komponuje się z
porem. Smakowitym dodatkiem do zupy zamiast grzanek może być
groszek ptysiowy .

składniki na 3 porcje1
por20 dag
żółtego serałyżka
mąki1/2 litra
bulionu ( może być z kostki )szklanka
mleka4 łyżki
masłałyżeczka
oliwy z oliwek3 kromki
chlebagałka muszkatołowapieprzprzepisUmytego i osuszonego
pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
masła i wrzucamy pokrojonego
pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe
masło topimy w garnku wsypujemy
mąkę i mieszając, podsmażamy, wlewamy
bulion oraz
mleko, całość mieszamy i zagotowujemy.Do gotującego się
wywaru wsypujemy
starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę doprawiamy
pieprzem i
gałką muszkatołową, gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia.Kromki
chleba kroimy w kostkę przekładamy je do formy do pieczenia i skrapiamy
oliwą z oliwek, zapiekamy około 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Zupę podajemy z
porem i grzankami .