Wykonanie
Idealna propozycja na zakończenie lata - to
cukinia faszerowana
mięsem mielonym z
czerwoną papryką,
kukurydzą,
cebulą oraz
czosnkiem, a następnie zapiekana z
serem żółtym, może być p rostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją.

składniki na 3 porcje3 średnie
cukinie400g
mięsa mielonego1
cebula1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku5 łyżek
kukurydzy z puszki3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka suszonej
bazylii4 łyżki
keczupu20 dag
żółtego seraczarny pieprzsólprzepisZ
cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki.
Cebulę siekamy a
czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzaną na patelni
oliwę wrzucamy posiekaną
cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy
mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do
mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę oraz odsączoną z zalewy
kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Mięsną masę doprawiamy
solą, sporą ilością
czarnego pieprzu oraz suszoną
bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy
keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia.Połówki
cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy
solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane
cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się
cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy
żółty ser, po kwadransie
cukinie posypujemy
startym serem i pieczemy kolejne 15 minut.