Wykonanie
Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw.Często gości na naszym
stole pod różnymi postaciami. Faszerowana
mięsem indyczym i
pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę.

SKŁADNIKI:(na 4 porcje)2 średnie
cukinieśrednia
cebula2 ząbki
czosnku4
pomidory6 kawałków
suszonych pomidorówostra papryczka chilli500g
mięsa mielonego z
indykasól,
czarny pieprz,
słodka papryka, świeża
bazylia,
cynamonoliwa pomidorowa do smażenia
ser żółty do posypaniaWYKONANIE:
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej
oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone
suszone pomidory oraz
mięso mielone. Doprawiamy
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem,
cynamonem i słodka
papryką. Przesmażamy razem.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa razem z
papryczką chilli i garścią posiekanej
bazylii. Redukujemy płyn. Farsz
mięsno-
pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach.
Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim
cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.