ßßß Cookit - przepis na Pikantna granola (życie od śniadania do śniadania...)

Pikantna granola (życie od śniadania do śniadania...)

nazwa

Wykonanie

Często miewam wrażenie, że wszystko przelatuje mi przez palce. Ja sobie siedzę a życie gdzieś tam sobie chodzi, ucieka i kradnie mój czas. Cały dzień się nudzę, naprawdę, potwornie nudzę, z drugiej strony – kiedy ktoś do mnie dzwoni, żeby się (na poważne!) umówić... sprawdzam kalendarz i ze zdziwieniem stwierdzam, że nie mam czasu!
Leżę na kanapie a tutaj czas leci, mimowolnie pracuję, umawiam się na jakieś spotkania, wizyty, projekty, zajęcia... no, po prostu mam ochotę krzyknąć do swojego alternatywnego ja: „Hej, Wacek, co robisz? Zatrzymaj się, przecież ja tutaj sobie siedzę!” *
I tak płynie mi kolejny dzień. W zasadzie od śniadania, do kolejnego śniadania. Ale, nie myślcie, że chodzi tutaj o poranki... nie! Nie jem już żadnych normalnych posiłków, no, chyba że ktoś mi je podsunie pod nos. A bez kontroli innych ludzi mój dzień wygląda mniej więcej tak: rano granola, zamiast obiadu tost z serem, na kolację jajecznica. Całe moje dzienne wyżywienie opiera się na śniadaniach popitych kawą z mlekiem więc, chcąc nie chcąc, jestem wiecznie nabuzowana kofeiną.
Są też dobre strony — w chorobliwej atmosferze przeciągającego się poranka robię różne cuda. Ostatnio padło na granolę. Jest niesamowita! Słodka, korzenna, pikantna. Taka kombinacja okazała się strzałem w dziesiątkę!
Czekam jeszcze na coś, co pozwoli mi docenić obiady :)
* Moje drugie życie opiera się na przekonaniu, że jestem facetem. Może to być wynik ukrytej gender-opcji. Ale naukowcy jeszcze się na ten temat nie wypowiedzieli.
Przepis na słoik o pojemności 1 litra:
200 g płatków owsianych
50 g pestek z dyni
50 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
50 g pestek słonecznika
4 łyżki ziaren maku
1 łyżka mielonego cynamonu, 1 łyżka mielonego ziela angielskiego, duża szczypta gałki muszkatołowej i chilli
100 g posiekanych suszonych moreli
100 g suszonej żurawiny
50 g miodu (ja użyłam miodu lipowego)
100 ml soku jabłkowego
Miód, sok i przyprawy połączyć. W innej misce wymieszać płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, wiórki kokosowe, mak i migdały (czyli wszystkie składniki oprócz moreli i żurawiny!)
Mokre składniki połączyć z suchymi i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 150 C, przez 40 minut.
Mieszać płatki co piętnaście minut (i często zaglądać). Wyjąć granolę z piekarnika, dodać do niej morele i żurawinę. Ostudzić.
Przepis inspirowany granolą Sophie Dahl.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2014/03/granola-zycie-od-sniadania-do-sniadania.html