Wykonanie

Często miewam wrażenie, że wszystko przelatuje mi przez palce. Ja sobie
siedzę a życie gdzieś tam sobie chodzi, ucieka i kradnie mój czas. Cały dzień się nudzę, naprawdę, potwornie nudzę, z drugiej strony – kiedy ktoś do mnie dzwoni, żeby się (na poważne!) umówić... sprawdzam kalendarz i ze zdziwieniem stwierdzam, że nie mam czasu!Leżę na kanapie a tutaj czas leci, mimowolnie pracuję, umawiam się na jakieś spotkania, wizyty, projekty, zajęcia... no, po prostu mam ochotę krzyknąć do swojego alternatywnego ja: „Hej, Wacek, co robisz? Zatrzymaj się, przecież ja tutaj sobie
siedzę!” *I tak płynie mi kolejny dzień. W zasadzie od śniadania, do kolejnego śniadania. Ale, nie myślcie, że chodzi tutaj o poranki... nie! Nie jem już żadnych normalnych posiłków, no, chyba że ktoś mi je podsunie pod nos. A bez kontroli innych ludzi mój dzień wygląda mniej więcej tak: rano granola, zamiast obiadu tost z
serem, na kolację jajecznica. Całe moje dzienne wyżywienie opiera się na śniadaniach popitych
kawą z mlekiem więc, chcąc nie chcąc, jestem wiecznie nabuzowana kofeiną.Są też dobre strony — w chorobliwej atmosferze przeciągającego się poranka robię różne cuda. Ostatnio padło na granolę. Jest niesamowita! Słodka, korzenna, pikantna. Taka kombinacja okazała się strzałem w dziesiątkę!Czekam jeszcze na coś, co pozwoli mi docenić obiady :)* Moje drugie życie opiera się na przekonaniu, że jestem facetem. Może to być wynik ukrytej gender-opcji. Ale naukowcy jeszcze się na ten temat nie wypowiedzieli.Przepis na słoik o pojemności 1 litra:200 g
płatków owsianych50 g pestek z dyni50 g
wiórków kokosowych50 g
płatków migdałowych50 g pestek
słonecznika4 łyżki ziaren
maku1 łyżka mielonego
cynamonu, 1 łyżka mielonego
ziela angielskiego, duża szczypta
gałki muszkatołowej i
chilli100 g posiekanych
suszonych moreli100 g
suszonej żurawiny50 g
miodu (ja użyłam
miodu lipowego)100 ml
soku jabłkowegoMiód, sok i
przyprawy połączyć. W innej misce wymieszać
płatki owsiane,
pestki dyni,
słonecznika,
wiórki kokosowe,
mak i
migdały (czyli wszystkie składniki oprócz
moreli i
żurawiny!)Mokre składniki połączyć z suchymi i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 150 C, przez 40 minut.Mieszać
płatki co piętnaście minut (i często zaglądać). Wyjąć granolę z piekarnika, dodać do niej
morele i
żurawinę. Ostudzić.Przepis inspirowany granolą Sophie Dahl.
