ßßß Cookit - przepis na KOCIOŁEK WĘGIERSKI

KOCIOŁEK WĘGIERSKI

nazwa

Wykonanie

Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek kładzie na stole paprykę i zastanawia się, co do niej dodać. Tak było również w moim przypadku. Danie rewelacyjne, wszystkim baaardzo smakowało.
Z pewnością niejedni doszukają się tu podobieństw do lecza czy bigosu z cukinii, być może, ale dla mnie jest to kociołek węgierski.
Składniki:
- 1-2 duże papryki czerwone
- 1 kg cukinii
- 3 cebule
- 30- 40 dkg pieczarek
- 3 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 200 g kabanosów węgierskich
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1- 1,5 łyżki przyprawy do kuchni węgierskiej
- pieprz i sól
- papryka mielona słodka
- natka pietruszki ( opcjonalnie)
- koncentrat pomidorowy ( 200g)
- pomidory w puszce krojone lub świeże
- 1 l wody
Cukinię i marchewki obrać i wraz z papryką, pieczarkami pokroić w grubszą kostkę.Cebule, czosnek i paprykę pokroić w mniejszą kostkę. Wrzucić wszystko na patelnię i podsmażyć, przełożyć do większego garnka, dodać pokrojone w 2 cm kawałki kabanosy. Dodać do garnka listki laurowe, ziele angielskie, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zalać wodą, przykryć i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku na lekko pikantnie. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/08/KOCIOLEK-WEGIERSKI.html