ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWO-POMARAŃCZOWĄ

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWO-POMARAŃCZOWĄ

nazwa

Wykonanie

Na czekoladowym spodzie dumnie prezentuje się masa z dodatkiem serka mascarpone o smaku pomarańczowym, całość zamyka polewa czekoladowa i rodzynki. Ciasto przepyszne, polecam.
Ciasto czekoladowe:
-120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 10 łyżek maki tortowej
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-pomarańczowa
- 200 g śmietanki do ubijania 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1/2 szklanki gorącej wody
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- ewentualnie cukier puder do smaku
Polewa:
- 50 g śmietanki 30 lub 36 %
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- rodzynki ( uprzednio namoczone w ciepłej wodzie)
- masło i bułka tarta do formy
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Formę (29x23 cm) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 15-20 minut. Ciasto ostudzić w formie. Następnie podzielić na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, pozostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać serek mascarpone, olejek i tężejącą galaretkę, zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, wyrównać, przykryć drugim plackiem.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, polać polewą ciasto. Na wierzchu rozsypać rodzynki.
Ciasto najlepsze na drugi dzień.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/02/CZEKOLADOWE-CIASTO-ZMASA-SEROWO-POMARANCZOWA.html