Wykonanie

Na
czekoladowym spodzie dumnie prezentuje się masa z dodatkiem
serka mascarpone o smaku
pomarańczowym, całość zamyka
polewa czekoladowa i
rodzynki. Ciasto przepyszne, polecam.Ciasto
czekoladowe:-120 g
masła- 100 g
gorzkiej czekolady- 100 g
mlecznej czekolady- 4
jajka- 10 łyżek
maki tortowej- 9 łyżek
cukru- 4 łyżki
wody- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
serowo-pomarańczowa- 200 g
śmietanki do ubijania 30 lub 36 %- 250 g
serka mascarpone- 1
galaretka pomarańczowa- 1/2 szklanki gorącej
wody- kilka kropli
olejku pomarańczowego- ewentualnie
cukier puder do smakuPolewa:- 50 g
śmietanki 30 lub 36 %- 1 tabliczka
mlecznej czekoladyDodatkowo:-
rodzynki ( uprzednio namoczone w ciepłej wodzie)-
masło i
bułka tarta do formy
Czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
masło, wymieszać i ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem do białości, dodać przestudzoną
czekoladę,
mąkę i
proszek do pieczenia, utrzeć. Formę (29x23 cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułka tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 15-20 minut. Ciasto ostudzić w formie. Następnie podzielić na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki
wody, pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać
serek mascarpone, olejek i tężejącą
galaretkę, zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, wyrównać, przykryć drugim plackiem.

Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej
czekoladę, polać polewą ciasto. Na wierzchu rozsypać
rodzynki.


Ciasto najlepsze na drugi dzień.