Wykonanie

Moja Mama uwielbia brownies, więc obiecałam, że zrobię świąteczną wersję tego ciasta, specjalnie dla mojej Mamy. A czy połączenie
czekolady i
pomarańczy nie kojarzy się właśnie ze świętami? Warto skusić się na zrobienie tego wydania brownies chociażby ze względu na zapach jaki unosił się po mieszkaniu... był naprawdę wspaniały!Ciasto nie doczekało nawet pierwszego dnia świąt, zniknęło od razu po kolacji wigilijnej, co było dla mnie największym komplementem... :)I co jednocześnie pozwala mi z czystym sumieniem serdecznie Wam je polecić :)Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajkakilka kropel
aromatu pomarańczowego150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszkujedna cała
pomarańcza - skórka i miąższpół słoiczka
dżemu pomarańczowegoDodatkowo:50 g
gorzkiej czekoladyłyżka
smietanki1
pomarańcza5 łyżek
cukru100ml
wody
Wykonanie:Przygotowujemy
pomarańczę : sparzamy skórkę, ścieramy. Miąższ
owocu kroimy w drobna kosteczkę, pozbywając się błonek - są gorzkie.W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel
aromatu pomarańczowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę, kawałki
pomarańczy i skórkę.Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm . Na górę wykładamy małą łyżeczką
dżem pomarańczowy.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Po upieczeniu, pozwalamy, by ciasto trochę wystygło. W rondelku rozpuszczamy
czekoladę, dodajemy
śmietankę i gdy składniki się połączą polewamy ciasto.

Na koniec przygotowujemy lekko kandyzowaną
pomarańczę. Sparzamy
owoc, kroimy na plasterki-razem ze skórką. W rondelku zagotowujemy
wodę - około 100ml, dodajemy
cukier, mieszamy, gdy się rozpuści dodajemy plasterki
pomarańczy i gotujemy około 10 min na małym ogniu.Po tym czasie wyciągamy delikatnie plasterki
pomarańczy, studzimy - najlepiej na metalowej kratce lub sitku. Tak przygotowanymi ozdabiamy nasze ciasto.
Owoce można zjadać razem ze skórką! Są naprawdę pyszne! :)Smacznego! ;)