Wykonanie

Brownie to ciasto
czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej, popularne również na Wyspach Brytyjskich i w Irlandii. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie.Ciasto to nie dość, że pyszne, to ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - trudno go popsuć, bo z natury jest...nieudane. Podobno jego przypadkowa pomysłodawczyni, Mildred "Brownie" Schrumpf, podczas przygotowania klasycznego ciasta z
czekolady zapomniała dodać
proszku do pieczenia. Tak powstało amerykańskie brownie - może niezbyt estetycznie wygląda, ale za to jak smakuje...Ciasto przygotowywuje się z
gorzkiej czekolady,
jajek,
cukru,
masła i niewielkiej ilości
mąki. Częstym dodatkiem do brownie są
orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.

Przepis mam z opakowania
czekolady do wypieków "Wonderbar"Potrzebujemy:140 g
gorzkiej czekolady np. Wonderbar225 g
masła5
jajek450 g
cukru, oryginalnie caster sugar (
cukier o drobnych kryształkach, stosowany tu również jako
cukier puder)110 g
mąki55 g
kakao w proszku np. PuchatekPiekarnik nagrzałam do 190st. Kwadratową blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie na małym ogniu rozpuściłam razem
masło i
cukier. Jednocześnie można rozpuścić połamaną na kawałki
czekoladę w kąpieli
wodnej (w metalowej misce nad garnkiem z gorącą, ale nie gotującą się
wodą).

Po zdjęciu z ognia dodałam resztę składników:
mąkę,
jajka i
kakao. Wygodnie jest zmiksować robotem kuchennym. Na koniec dodałam również rozpuszczoną
czekoladę.Po przełożeniu masy do blaszki piekłam ciasto w przez 30-40 minut. Ciasto powinno
mieć upieczoną górę, ale wciąż miękki środek. Ciasto zostawiamy w blaszce do wystygnięcia.Najwygodniej je pokroić na kwadraty, gdy wystygnie.