ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK Z GRUSZKAMI

SERNICZEK Z GRUSZKAMI

nazwa

Wykonanie

Serniczek powstał na zamówienie mojego drogiego Taty, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich moich wypieków, więc i tym razem był zachwycony.
Serniczek składa się z biszkopta, masy serowo-jogurtowo-cytrynowej, gruszek i prażonych migdałów. To taka wersja sernika na zimno, idealny na upały, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie będę więcej zachwalać ponieważ uważam, że zdjęcia mówią same za siebie.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub migdałowy
Gruszki:
- 3 większe gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 soku z limonki (może być też cytryna)
Masa:
- 100 ml śmietanki tortowej 30%
- 2x175 g jogurtu gruszkowego
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubić z cukrem, dodać mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Biszkopt piec przez około 25-30 minut, wystudzić w formie.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć. Zalać wodą, dodać cukier i sok z limonki, gotować aż owoce staną się szkliste. Z wody, w której gotowały się gruszki powstanie kompot.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć 5 łyżkami kompotu z gruszek.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurty i serki, na koniec dodać mocno tężejącą galaretkę, zmiksować i wylać na ciasto.
Z ugotowanych gruszek zrobić dekorację, w moim przypadku była to gruszkowa ośmiornica.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić, następnie udekorować nimi sernik.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/06/SERNICZEK-Z-GRUSZKAMI.html