Wykonanie
Serniczek powstał na zamówienie mojego drogiego Taty, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich moich wypieków, więc i tym razem był zachwycony.Serniczek składa się z
biszkopta, masy
serowo-
jogurtowo-cytrynowej,
gruszek i prażonych
migdałów. To taka wersja sernika na zimno, idealny na upały, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie
będę więcej zachwalać ponieważ uważam, że zdjęcia mówią same za siebie.Składniki:
Biszkopt:- 5 jaj- 1 szklanka drobnego
cukru do wypieków- 1 szklanka
mąki tortowej- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat waniliowy lub
migdałowyGruszki:- 3 większe
gruszki- 2 łyżki
cukru- 1 i 1/2
soku z limonki (może być też
cytryna)Masa:- 100 ml
śmietanki tortowej 30%- 2x175 g
jogurtu gruszkowego- 2
serki homogenizowane o smaku waniliowym- 1
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki
wodyDodatkowo:- 1/2 szklanki
płatków migdałowychJajka ubić z
cukrem, dodać
mąki przesiane wraz z
proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą (tylko dno), przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Biszkopt piec przez około 25-30 minut, wystudzić w formie.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć. Zalać
wodą, dodać
cukier i
sok z limonki, gotować aż
owoce staną się szkliste. Z
wody, w której gotowały się
gruszki powstanie kompot.Upieczony i wystudzony
biszkopt nasączyć 5 łyżkami kompotu z
gruszek.Kremówkę ubić na sztywno, dodać
jogurty i
serki, na koniec dodać mocno tężejącą
galaretkę, zmiksować i wylać na ciasto.Z ugotowanych
gruszek zrobić dekorację, w moim przypadku była to gruszkowa
ośmiornica.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić, następnie udekorować nimi sernik.