ßßß
Serniczek powstał na zamówienie mojego drogiego Taty, który jest wielkim miłośnikiem wszelkich moich wypieków, więc i tym razem był zachwycony.Serniczek składa się z biszkopta, masy serowo-jogurtowo-cytrynowej, gruszek i prażonych migdałów. To taka wersja sernika na zimno, idealny na upały, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie będę więcej zachwalać ponieważ uważam, że zdjęcia mówią same za siebie.Składniki:Biszkopt:- 5 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- aromat waniliowy lub migdałowyGruszki:- 3 większe gruszki- 2 łyżki cukru- 1 i 1/2 soku z limonki (może być też cytryna)Masa:- 100 ml śmietanki tortowej 30%- 2x175 g jogurtu gruszkowego- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wodyDodatkowo:- 1/2 szklanki płatków migdałowychJajka ubić z cukrem, dodać mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Biszkopt piec przez około 25-30 minut, wystudzić w formie.Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć. Zalać wodą, dodać cukier i sok z limonki, gotować aż owoce staną się szkliste. Z wody, w której gotowały się gruszki powstanie kompot.Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć 5 łyżkami kompotu z gruszek.Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurty i serki, na koniec dodać mocno tężejącą galaretkę, zmiksować i wylać na ciasto.Z ugotowanych gruszek zrobić dekorację, w moim przypadku była to gruszkowa ośmiornica.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić, następnie udekorować nimi sernik.