Wykonanie
Czasami przychodzi ochota na coś innego niż
mięso, ale równie smacznego. Warto w swoim piątkowym menu znaleźć miejsce na coś wegetariańskiego. Tym razem postawiłam na
ziemniaki - w końcu zawsze można zrobić z nich coś pysznego.
Suszone pomidory w lodówce skusiły mnie na mały eksperyment, który zostanie wpisany na stałe do piątkowych obiadów. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Polecam Wam wypróbowanie niezwykłego połączenia
ziemniaków z
pomidorami! Kotlety ziemniaczane warto podać z sosem, na przykład
pomidorowym lub
pieczarkowym. Z daniem doskonale będzie komponowała się znana Wam już surówka .
Składniki na 8 kotletów:- 1/2 kg
ziemniaków,- 1
jajko,- 5-6
suszonych pomidorów w zalewie,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 1
cebula,-
sól,
sól ziołowa, 1/3 łyżeczki
chilli, pół łyżeczki
papryki ostrej, pół łyżeczki
bazylii, pół łyżeczki
oregano,-
olej do smażenia,-
bułka tarta.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie po dokładnym ostudzeniu przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości
oleju.
Pomidory kroimy w kosteczkę. Do
ziemniaków dodajemy
cebulę i
pomidory. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy
jajko oraz
mąkę, dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na
oleju na złoty kolor. Smacznego!