ßßß Cookit - przepis na Kotleciki makaronowe z sosem Red Thai

Kotleciki makaronowe z sosem Red Thai

nazwa

Wykonanie

Z tym daniem miałam drobny kłopot. Początkowo byłam zachwycona pomysłem, który przyszedł mi do głowy, później mój entuzjazm coraz bardziej opadał. Nawet był moment, w którym miałam ochotę wszystko wyrzucić do kosza. Pomyślałam, że zanim całkowicie zrezygnuję z pomysłu, chociaż spróbuję jak mógłby smakować w całości. To była moja najlepsza decyzja dzisiejszego dnia. Usmażyłam, a potem delektowałam się smakiem. Danie smakuje naprawdę wybornie! Wszystkie składniki doskonale się komponują, kotlety są przepyszne. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- makaron, który wygląda jak ryż (wykorzystałam 1/2 opakowania),
- 1/2 niewielkiego pora,
- 1/2 puszki groszku lub garść mrożonego,
- 1 surowe jajko,
- posiekany koperek,
- mąka - ilość dopasowana do masy,
- przyprawy: sól, pieprz, curry,
- olej do smażenia,
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy, a następnie dodajemy drobno pokrojonego pora, groszek (bez zalewy), posiekany koperek, jajko, przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę zagęszczamy mąką - dodajemy jej tyle, by można było uformować kotlety (bez rozpadania się). Gotową masę formujemy w dłoniach lub kładziemy łyżką (i wyrównujemy) na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z sosem Red Thai (zimnym). Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/kotleciki-makaronowe-z-sosem-red-thai.html