Wykonanie
Makaron domowy niesie ze sobą wspomnienie kuchni mojej babci. Każdej niedzieli do rosołu przygotowywała domowy
makaron. Smakował wybornie. Żaden kupny nie może się z nim nawet porównywać. Kontynuatorką domowej produkcji
makaronu jest w naszej rodzinie ciocia Irenka - szkoda tylko, że mieszka tak daleko ;)Razem z mamą i siostrą czasem (raczej rzadziej, niż częściej) mamy wenę i robimy duuuże zapasy. Ostatnio wybór padł na
makaron orkiszowy, który może nie jest najpiękniejszy, ale ma wyjątkowy lekko
orzechowy smak. Jest pyszny!
Składniki:330g
mąki orkiszowej typ 7503
jajka1 łyżka
olejuSposób przygotowania:Do miski wsyp
mąkę, dodaj
jajka i
olej. Wymieszaj, aż składniki zaczną się sklejać. Następnie wyrób ręcznie (lub za pomocą haka), aż ciasto będzie zwarte, gładkie i jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść na godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto podziel na 4-8 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkuj, posyp obficie
mąką i pokrój na dowolny kształt - mogą to być
nitki, mogą wstążki, łazanki...Otrzymany
makaron rozłóż na ściereczkach, obficie przesyp
mąką i wysusz. Trwa to zwykle dzień lub dwa - w zależności od grubości
makaronu.Przed gotowaniem usuń nadmiar
mąki przesiewając
makaron na sicie.