ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron orkiszowy

Domowy makaron orkiszowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Makaron domowy niesie ze sobą wspomnienie kuchni mojej babci. Każdej niedzieli do rosołu przygotowywała domowy makaron. Smakował wybornie. Żaden kupny nie może się z nim nawet porównywać. Kontynuatorką domowej produkcji makaronu jest w naszej rodzinie ciocia Irenka - szkoda tylko, że mieszka tak daleko ;)
Razem z mamą i siostrą czasem (raczej rzadziej, niż częściej) mamy wenę i robimy duuuże zapasy. Ostatnio wybór padł na makaron orkiszowy, który może nie jest najpiękniejszy, ale ma wyjątkowy lekko orzechowy smak. Jest pyszny!
Składniki:
330g mąki orkiszowej typ 750
3 jajka
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i olej. Wymieszaj, aż składniki zaczną się sklejać. Następnie wyrób ręcznie (lub za pomocą haka), aż ciasto będzie zwarte, gładkie i jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść na godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto podziel na 4-8 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkuj, posyp obficie mąką i pokrój na dowolny kształt - mogą to być nitki, mogą wstążki, łazanki...
Otrzymany makaron rozłóż na ściereczkach, obficie przesyp mąką i wysusz. Trwa to zwykle dzień lub dwa - w zależności od grubości makaronu.
Przed gotowaniem usuń nadmiar mąki przesiewając makaron na sicie.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2016/03/domowy-makaron-orkiszowy.html