Wykonanie
Zanim upiekłam te muffinki, poczyniłam małe "śledztwo" w internecie. Obawiałam się, czy
wafelki wytrzymają proces pieczenia, i czy nie przewrócą się w trakcie. Okazuje się, że
wafelki typu miseczki, z falowanymi brzegami mogą nie dać rady i rozpłaszczyć się wraz z rozlewającym się
ciastem (nie próbowałam, czytałam opinie).
Wafelki-rożki z wiadomych przyczyn nie mogą piec się na stojąco. Jedynym wyjściem są te, które widzicie na zdjęciach. W trakcie pieczenia nic się z nimi nie dzieje, później też nie stają się twarde. Pomysł jest zdecydowanym strzałem w dziesiątkę. Wyglądają ciekawie, smakują doskonale. Ku mojemu zdziwieniu,
wafelki świetnie komponują się
smakowo z muffinkami. Pomysł polecam zwłaszcza tym osobom, które nie mają specjalnych foremek, albo chcą podarować muffinki w prezencie. Inspiracją pieczenia w
wafelku było zdjęcie znalezione w internecie, przepis jest mój.

Składniki:- 220 g
mąki pszennej,- 160 g
cukru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 150 ml
gazowanego napoju pomarańczowego,- 100 ml
oleju,- skórka otarta z 1/2
pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej),- 2 łyżki
groszków czekoladowych,-
wafelki do
lodów (z całej porcji wychodzi ok. 20 muffinek, ale jest to zależne od wielkości
wafelków - moje były małe i wąskie w środku),- dodatkowo -
lukier pomarańczowy: pół szklanki
cukru pudru, łyżka lub dwie soku z
pomarańczy,- dekoracja: skórka otarta z
pomarańczy,
groszki czekoladowe.Wszystkie składniki mokre mieszamy w misce za pomocą trzepaczki (
jajka,
napój,
olej). Składniki suche łączymy w osobnej misce (przesiana
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól,
skórka pomarańczowa). Zawartość obu misek łączymy w jednej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy
groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Wafelki napełniamy
ciastem do 2/3 wysokości (przed napełnieniem warto sprawdzić, czy
wafelki stoją stabilne - jeśli nie, można delikatnie spiłować spód nożem - pamiętając, by nie przedziurawić). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będą już zimne, polewamy lukrem (energicznie mieszamy
cukier puder z
sokiem z
pomarańczy - ilość soku można regulować, w zależności od pożądanej konsystencji). Dekorujemy
skórką pomarańczową i
groszkami. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

