Wykonanie
Zawsze, kiedy mam zrobić tort, myślę o nim bardzo długo. Najpierw waham się nad wyborem
spodu,
potem wymyślam krem. I nie
mogę się zdecydować. Tym razem postanowiłam upiec tort makowy z przepisu znalezionego na moich wypiekach . Nasączenie, krem i cała reszta to moja własna kompozycja. Polecam Wam ten lekki tort - jak dla mnie połączenie
maku,
kremu śmietankowego,
migdałów i
porzeczki jest idealne!

Składniki na spód:- 5
jajek,- 150 g
cukru pudru,- garść
migdałów (z czego po zmieleniu blenderem do
spodu potrzebne są 2 łyżki),- 120 g
mąki pszennej,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
proszku do pieczenia,- 200 g suchego
maku.Dodatkowo:
masło i
bułka tarta.Składniki na przełożenie:- 500 ml
śmietany kremowej,- 2
fixy do ubijania
śmietany,- 2 łyżki
cukru pudru,-
migdały (ze składników na spód - pozostałość),- ziarenka z połowy
laski wanilii,-
konfitura porzeczkowa,- pół tabliczki
mlecznej czekolady do dekoracji.Składniki na poncz:- 1/3 szklanki
wódki,- 2/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej
wody,- sok z połowy
cytryny,- 2 łyżki
cukru pudru.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy
białka od
żółtek, ubijamy pianę z
białek. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier puder i po jednym
żółtku. Następnie dodajemy bardzo powoli (najlepiej mieszając mikserem na najniższych obrotach, pod koniec ręcznie, bardzo delikatnie, by nie opadła piana) mieszankę mąk,
proszku do pieczenia,
migdałów i
maku.Tortownicę (średnica 23 cm) smarujemy
masłem, posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy na kratce. Po dokładnym wystudzeniu należy przekroić wzdłuż dwukrotnie (na 3 blaty). Blat, który tworzył tzw. kopułę
tortu może
mieć delikatne wybrzuszenie. Można je odkroić i skruszyć, a następnie wykorzystać do dekoracji
boków tortu.Wszystkie składniki na poncz dokładnie mieszamy. Przygotowujemy krem: bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru i
fixów (
śmietanę najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, a następnie 15 minut przed ubijaniem włożyć do zamrażarki). Pod koniec ubijania dodajemy zmielone
migdały.Pierwszy blat umieszczamy na paterze, bardzo dokładnie nasączamy, smarujemy 2 czubatymi łyżkami
konfitury oraz 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak samo. Ostatni blat nasączamy i smarujemy kremem (nie wykładamy już
konfitury). Tort powinien być bardzo dobrze nasączony. Najlepiej pozostawić trochę kremu, by posmarować nim boki
tortu, a następnie obłożyć skruszoną kopułą
tortu. Całość dekorujemy
czekoladą mleczną startą za pomocą obieraczki do
ziemniaków. Smacznego!!!!!!!!