Wykonanie
W tym roku sezon na
rabarbar wykorzystałam maksymalnie. Można powiedzieć, że nadrabiam straty z poprzednich, ale biorąc pod uwagę te wszystkie lata bez
rabarbaru z pewnością jeszcze trochę mi brakuje ;). Z całą pewnością nie wiedziałam, co
tracę. Pierogi z
rabarbarem są wyśmienite, i to one są moim faworytem wśród pierogów. Do tej
pory nie wyobrażałam sobie lepszych od
truskawkowych. Spróbujcie,
póki jeszcze jest
rabarbar!Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1
jajko,- niecała łyżeczka
soli,- 1 łyżeczka
oleju,- 1 szklanka gorącej
wody,- 180 g
rabarbaru,- 1/3 szklanki
cukru.Na początku myjemy
rabarbar, odrzucamy brzydkie końce, resztę kroimy na cieniutkie plasterki. Umieszczamy je w misce, zasypujemy
cukrem, mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut.W tym czasie przygotowujemy ciasto (jak w przepisie) i wstawiamy
wodę w garnku do zagotowania (gdy zacznie wrzeć, należy ją osolić). W misie miksera umieszczamy
mąkę,
jajko,
sól,
olej i gorącą
wodę. Miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki się połączą, ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Dzielimy na dwie części - jedną wałkujemy na cienki placek, a następnie wykrawamy szklanką koła, drugą przykrywamy folią. Na kołach układamy po łyżeczce
rabarbarowego farszu, zlepiamy pierogi. Postępujemy tak do momentu, aż zużyjemy całe ciasto (także to przykryte folią). Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Pierogi można odsmażyć na
maśle (następnego dnia) lub ponownie podgrzać w wodzie i podać z
serkiem homogenizowanym. Obie wersje smakują doskonale :) Smacznego!
