ßßß Cookit - przepis na Pierogi z rabarbarem

Pierogi z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W tym roku sezon na rabarbar wykorzystałam maksymalnie. Można powiedzieć, że nadrabiam straty z poprzednich, ale biorąc pod uwagę te wszystkie lata bez rabarbaru z pewnością jeszcze trochę mi brakuje ;). Z całą pewnością nie wiedziałam, co tracę. Pierogi z rabarbarem są wyśmienite, i to one są moim faworytem wśród pierogów. Do tej pory nie wyobrażałam sobie lepszych od truskawkowych. Spróbujcie, póki jeszcze jest rabarbar!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- niecała łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 180 g rabarbaru,
- 1/3 szklanki cukru.
Na początku myjemy rabarbar, odrzucamy brzydkie końce, resztę kroimy na cieniutkie plasterki. Umieszczamy je w misce, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto (jak w przepisie) i wstawiamy wodę w garnku do zagotowania (gdy zacznie wrzeć, należy ją osolić). W misie miksera umieszczamy mąkę, jajko, sól, olej i gorącą wodę. Miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki się połączą, ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Dzielimy na dwie części - jedną wałkujemy na cienki placek, a następnie wykrawamy szklanką koła, drugą przykrywamy folią. Na kołach układamy po łyżeczce rabarbarowego farszu, zlepiamy pierogi. Postępujemy tak do momentu, aż zużyjemy całe ciasto (także to przykryte folią). Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Pierogi można odsmażyć na maśle (następnego dnia) lub ponownie podgrzać w wodzie i podać z serkiem homogenizowanym. Obie wersje smakują doskonale :) Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/pierogi-z-rabarbarem.html