ßßß
Składniki:- ok. 400 g schabu (lub wołowiny),- dowolna szynka (tyle plasterków, ile przewidujemy roladek),- 1 średniej wielkości marchew,- ogórki kiszone,- sól, pieprz,- 2-3 cebule,- rosół lub domowe kostki rosołowe,- olej do smażenia,- 1 łyżeczka masła,- do sosu: liść laurowy, ziele angielskie, mąka do zagęszczenia, ulubione przyprawy,- dodatkowo- małe wykałaczki.Schab rozbijamy najcieniej jak to możliwe. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Marchew obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy jak marchewkę, natomiast cebulę - w pióra. Na każdym kawałku schabu układamy cienki plasterek szynki, 2-3 kawałki marchewki, 2-3 kawałki ogórka oraz cebulę. Zwijamy ciasno w roladki, spinamy małą wykałaczką. Rosół podgrzewamy w średniej wielkości garnku (powinno być go trochę poniżej połowy wysokości garnka), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy roladki - do zmiany koloru z każdej strony. Gotowe wrzucamy do garnka z gotującym się rosołem. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso dodajemy 1 łyżeczkę masła. Po chwili podsmażamy cebulę pokrojoną pióra (pozostała z całości, której nie dodaliśmy do mięsa). Gdy będzie gotowa, dodajemy do garnka z mięsem. Całość gotujemy ok. 30 min. - do miękkości. Na koniec wyjmujemy mięso, pozbawiamy wykałaczek, a sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku. Mięso ponownie umieszczamy w garnku z sosem, gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!