ßßß Cookit - przepis na Roladki ze schabu (z szynką, ogórkiem i marchewką)

Roladki ze schabu (z szynką, ogórkiem i marchewką)

nazwa

Wykonanie

Roladki, o których mowa zwać można klasycznymi. Z całą pewnością znacie ten smak, lecz w głównej mierze z udziałem mięsa wołowego. U nas wołowina jest rzadkim gościem - zwykle wolimy takie roladki ze schabu. Tym razem oprócz standardowej marchewki i ogórka, dodałam także szynkę, która nadała fajnego aromatu całości. Polecam :)
Składniki:
- ok. 400 g schabu (lub wołowiny),
- dowolna szynka (tyle plasterków, ile przewidujemy roladek),
- 1 średniej wielkości marchew,
- ogórki kiszone,
- sól, pieprz,
- 2-3 cebule,
- rosół lub domowe kostki rosołowe,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka masła,
- do sosu: liść laurowy, ziele angielskie, mąka do zagęszczenia, ulubione przyprawy,
- dodatkowo- małe wykałaczki.
Schab rozbijamy najcieniej jak to możliwe. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Marchew obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy jak marchewkę, natomiast cebulę - w pióra. Na każdym kawałku schabu układamy cienki plasterek szynki, 2-3 kawałki marchewki, 2-3 kawałki ogórka oraz cebulę. Zwijamy ciasno w roladki, spinamy małą wykałaczką. Rosół podgrzewamy w średniej wielkości garnku (powinno być go trochę poniżej połowy wysokości garnka), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy roladki - do zmiany koloru z każdej strony. Gotowe wrzucamy do garnka z gotującym się rosołem. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso dodajemy 1 łyżeczkę masła. Po chwili podsmażamy cebulę pokrojoną pióra (pozostała z całości, której nie dodaliśmy do mięsa). Gdy będzie gotowa, dodajemy do garnka z mięsem. Całość gotujemy ok. 30 min. - do miękkości. Na koniec wyjmujemy mięso, pozbawiamy wykałaczek, a sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku. Mięso ponownie umieszczamy w garnku z sosem, gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/roladki-ze-schabu-z-szynka-ogorkiem-i.html