Wykonanie
Roladki, o których
mowa zwać można klasycznymi. Z całą pewnością znacie ten smak, lecz w głównej mierze z udziałem
mięsa wołowego. U nas
wołowina jest rzadkim gościem - zwykle wolimy takie roladki ze
schabu. Tym razem oprócz standardowej
marchewki i
ogórka, dodałam także
szynkę, która nadała fajnego aromatu całości. Polecam :)

Składniki:- ok. 400 g
schabu (lub
wołowiny),- dowolna
szynka (tyle plasterków, ile przewidujemy roladek),- 1 średniej wielkości
marchew,-
ogórki kiszone,-
sól,
pieprz,- 2-3
cebule,- rosół lub domowe
kostki rosołowe,-
olej do smażenia,- 1 łyżeczka
masła,- do sosu:
liść laurowy,
ziele angielskie,
mąka do zagęszczenia, ulubione
przyprawy,- dodatkowo- małe wykałaczki.
Schab rozbijamy najcieniej jak to możliwe. Przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem.
Marchew obieramy, kroimy w słupki.
Ogórki kroimy jak
marchewkę, natomiast
cebulę - w
pióra. Na każdym kawałku
schabu układamy cienki plasterek
szynki, 2-3 kawałki
marchewki, 2-3 kawałki
ogórka oraz
cebulę. Zwijamy ciasno w roladki, spinamy małą wykałaczką. Rosół podgrzewamy w średniej wielkości garnku (powinno być go trochę poniżej połowy wysokości garnka), dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju, podsmażamy roladki - do zmiany koloru z każdej strony. Gotowe wrzucamy do garnka z gotującym się rosołem. Na patelnię, na której smażyliśmy
mięso dodajemy 1 łyżeczkę
masła. Po chwili podsmażamy
cebulę pokrojoną
pióra (pozostała z całości, której nie dodaliśmy do
mięsa). Gdy będzie gotowa, dodajemy do garnka z
mięsem. Całość gotujemy ok. 30 min. - do miękkości. Na koniec wyjmujemy
mięso, pozbawiamy wykałaczek, a sos zagęszczamy
mąką i doprawiamy do smaku.
Mięso ponownie umieszczamy w garnku z sosem, gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!