Wykonanie
Z tym przepisem wiąże się fantastyczna historia. Jakiś czas temu dostałam maila od Agnieszki z zapytaniem o przepis z bloga. Od maila do maila... i nawiązała się świetna znajomość. Agnieszka jest moim stałym Gościem, można powiedzieć, że gotuje razem ze mną. Przepis na dzisiejsze danie dostałam właśnie od niej. Nigdy nie próbowałam połączenia
moreli,
pora,
musztardy i
mięsa, ale znając gust Agnieszki wiedziałam, że będzie fantastyczne. Nie pomyliłam się... to
mięso to prawdziwe niebo w gębie. Smakuje po prostu genialnie! Delikatne, aromatyczne, doskonale skomponowane! Agnieszko, dziękuję za przepis :*

Składniki (z moimi małymi modyfikacjami):- ok. 500 g
piersi z kurczaka,- garść
suszonych moreli,- 1 duży
por (biała część),-
musztarda sarepska Prymat,-
sól,
pieprz,
płatki chili,- ok. 1,5 szklanki rosołu (lub
woda z dodatkiem domowych
kostek rosołowych),- 2 łyżki
serka topionego śmietankowego (w oryginalnym przepisie była
śmietana, ja zamieniłam na
serek),- 2 łyżki
oleju,- dodatkowo: małe wykałaczki.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na ok. 10 cm kawałki. Nacieramy
solą,
pieprzem i
płatkami chili z obu stron. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy farsz:
morele kroimy na drobną kostkę,
pora myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki (grubości ok. 3 mm). Tak przygotowanego
pora delikatnie solimy i zostawiamy na ok. 5 minut (wówczas zmięknie).Przygotowane plastry
kurczaka po jednej stronie smarujemy
musztardą i układamy
morele oraz kawałki
pora (ilość dostosowana do wielkości plastrów), a następnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki podsmażamy z obu stron na 2 łyżkach
oleju. Gdy zbieleją, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Do sosu można dodać trochę
musztardy (1-2 łyżeczki). Pod koniec gotowania dodajemy
serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Podajemy z
ziemniakami lub
makaronem. Smacznego!