ßßß
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),- szczypta soli,- 1/2 szklanki cukru,- 1/2 szklanki wody gazowanej (lub białego napoju gazowanego, np. oranżady) oraz 1/2 szklanki oleju,- 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- 1 łyżka mąki pszennej oraz 1 łyżka kakao,- dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady + 3 łyżki soku z czereśni (lub dowolnych powideł, np. śliwkowych, czy też nalewki).Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec dodajemy cukier - powoli, stopniowo. Następnie - po jednym żółtku, miksujemy dalej. Mikser wyłączamy. Do ciasta dodajemy powoli mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia na przemian z wodą i olejem. Delikatnie mieszamy. Za każdym razem mieszamy TYLKO do połączenia składników. Na koniec dodajemy ekstrakt. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej - kakao. Delikatnie mieszamy. Foremki na muffinki napełniamy po łyżeczce każdej masy na przemian. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15 minut. Zostawiamy do przestudzenia.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą; miska nie może dotykać wody). Gdy będzie płynna, dodajemy sok lub powidła, mieszamy. Zostawiamy na chwilę (już na blacie) do lekkiego zastygnięcia. Dekorujemy zimne muffinki. Na wierzchu można ułożyć po jednym płatku migdałowym. Smacznego!