Wykonanie
Sałatki warstwowe mają w sobie to "coś". Dzisiejsza propozycja jest podwójnie ciekawa, za sprawą sposobu podania. Pierwszego dnia można ułożyć ją warstwowo (jak na zdjęciach), a drugiego - wszystko wymieszać i... mamy zupełnie nową
sałatkę. Oczywiście można zrobić to od razu :). Polecam! Przepis znalazłam na blogu W kuchni Moniki, dodałam swoje modyfikacje.

Składniki (podawane zgodnie z kolejnością układania w salaterce):- 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego
makaronu w kształcie
ryżu,-
majonez wymieszany z
musztardą i
przyprawami (2-3 łyżki
majonezu, 1 łyżka
musztardy,
sól,
pieprz),- 1/2 świeżego
ogórka (obranego i pokrojonego w kostkę),- starte na tarce 4
jajka (ugotowane na twardo, ostudzone),-
rzodkiewka (ok. 5 sztuk, pokrojonych w cienkie plasterki),-
kukurydza z puszki (wcześniej odlana zalewa),- ok. 150-180 g
szynki (najlepiej o zdecydowanym smaku;
szynkę kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę),- biała część
pora (drobno posiekanego),-
majonez wymieszany z
musztardą i
przyprawami (2-3 łyżki
majonezu, 1 łyżka
musztardy,
sól,
pieprz),-
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Sałatkę można wymieszać następnego dnia lub zostawić tak, jak jest. Podawać schłodzoną. Smacznego! :)
