ßßß Cookit - przepis na Ciasto z CAŁYMI gruszkami

Ciasto z CAŁYMI gruszkami

nazwa

Wykonanie

Kiedyś robiłam ciasta: z całymi jabłkami oraz z całymi pomarańczami i były to jedne z najbardziej udanych wypieków. Dzisiejsza propozycja jest potwierdzeniem tej tezy - ciasto smakuje wybornie!
W dodatku ciekawie wygląda i jest łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania! Przepis znalazłam na blogu Ewa w kuchni, zmodyfikowałam do swoich potrzeb.
Składniki:
- 6 małych gruszek (najlepiej wybrać gruszki o podobnych rozmiarach),
- ekstrakt z wanilii,
- posypka z przypraw: cynamon, kardamon, cukier, skórka z cytryny,
- ulubiony dżem - łyżeczka do każdej gruszki,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 16 g cukru z wanilią .
Gruszki myjemy, obieramy bardzo ostrożnie, by nie urwać ogonków. Wydrążamy gniazda. Miejsce usuniętych gniazd napełniamy łyżeczką ulubionego dżemu. Gruszki układamy obok siebie na talerzu, polewamy ekstraktem z wanilii i posypujemy mieszanką przypraw. Zostawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ciasto: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier (zwykły i waniliowy), a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao
i proszek przesiewamy i dodajemy po łyżce do ciasta - miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy olej, mieszamy/miksujemy wolno.
W tortownicy o średnicy 23 cm umieszczamy przygotowane ciasto, a następnie wkładamy gruszki
(w pozycji pionowej - jak na zdjęciu) - w takiej samej odległości od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/11/ciasto-z-caymi-gruszkami.html