Wykonanie
Kiedyś robiłam ciasta: z całymi
jabłkami oraz z całymi
pomarańczami i były to jedne z najbardziej udanych wypieków. Dzisiejsza propozycja jest potwierdzeniem tej tezy - ciasto smakuje wybornie!W dodatku ciekawie wygląda i jest łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania! Przepis znalazłam na blogu Ewa w kuchni, zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

Składniki:- 6 małych
gruszek (najlepiej wybrać
gruszki o podobnych rozmiarach),- ekstrakt z
wanilii,- posypka z przypraw:
cynamon,
kardamon,
cukier,
skórka z cytryny,- ulubiony
dżem - łyżeczka do każdej
gruszki,- 3
jajka,- szczypta
soli,- 3/4 szklanki
mąki pszennej,- 1,5 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1/2 szklanki
oleju,- 1/2 szklanki
cukru,- 16 g
cukru z
wanilią .
Gruszki myjemy, obieramy bardzo ostrożnie, by nie urwać ogonków. Wydrążamy gniazda. Miejsce usuniętych gniazd napełniamy łyżeczką ulubionego
dżemu.
Gruszki układamy obok siebie na talerzu, polewamy ekstraktem z
wanilii i posypujemy
mieszanką przypraw. Zostawiamy.W tym czasie przygotowujemy ciasto:
białka ubijamy z dodatkiem szczypty
soli na pianę, pod koniec dodajemy partiami
cukier (zwykły i
waniliowy), a następnie po jednym
żółtku.
Mąkę,
kakaoi proszek przesiewamy i dodajemy po łyżce do ciasta - miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy
olej, mieszamy/miksujemy wolno.W tortownicy o średnicy 23 cm umieszczamy przygotowane ciasto, a następnie wkładamy
gruszki(w pozycji pionowej - jak na zdjęciu) - w takiej samej odległości od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!
