Wykonanie
Dziś prezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie
bobu. Zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Follow The Fork, lecz pomysł na dalsze wykonanie był mój. Przyznam, że do ostatniej chwili nie byłam pewna co do efektu :). Intuicyjnie czułam, że wszystko powinno do siebie pasować, ale mimo wszystko miałam spore obawy.
Drożdżowe ślimaki okazały się prawdziwym
hitem w naszym domu. Zniknęły błyskawicznie! Polecam :)

Składniki (na ok. 20 sztuk):- 250 g przesianej
mąki pszennej + trochę więcej do podsypywania,- 1
jajko,- pół łyżeczki
cukru,- 1 łyżka
soli,- 20 g świeżych
drożdży,- ok. 1/5 szklanki
oleju,- pół szklanki ciepłego
mleka,- farsz: 300 g
bobu (po ugotowaniu i obraniu), czubata łyżka
fety, 4 plasterki
szynki szwarcwaldzkiej,
sól,
pieprz, 1 ząbek
czosnku.
Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy
cukrem i dodajemy ciepłe
mleko (nie może być gorące!). Mieszamy energicznie trzepaczką do rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.Do miski z
drożdżami dodajemy kolejno:
jajko,
sól,
olej. Mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy powoli
mąkę - cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte, przekładamy na stolnicę i zagniatamy. W razie potrzeby podsypujemy
mąką. Ciasto zagniatamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i przyjemne w wyrabianiu. Gotową kulę ponownie umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotować farsz: gotowy
bób (już obrany) rozgniatamy widelcem lub praską do
ziemniaków. Dodajemy rozkruszoną
fetę, przeciśnięty ząbek
czosnku oraz
szynkę szwarcwaldzką pokrojoną jak najdrobniej. Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto ponownie zagniatamy - szybko. Rozwałkowujemy na prostokąt, najlepiej jak najcieńszy (jednak nie na tyle, by zaczął się 'rwać'). Rozkładamy farsz, a następnie zwijamy w roladę wzdłuż krótszego
boku. Za pomocą
ostrego noża kroimy na ok. 20 kawałków o grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (matą silikonową). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Smacznego!