Wykonanie
Tego typu przekąski mogą być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zabrać je do pracy, albo podać w trakcie przyjęcia lub codziennej kolacji.
Ciasto francuskie jak zwykle znakomicie spełnia swoją rolę. Można dopasować do niego ulubione dodatki i za każdym razem będzie smakowało inaczej. Zachęcam do eksperymentów :)
Składniki:- 1 arkusz gotowego
ciasta francuskiego,- ulubione dodatki, np: ajwar do posmarowania,
pieczarki,
cebula, 1/2 małej
czerwonej papryki,
mozzarella, 3 plasterki
szynki,-
żółtko lub całe
jajko do posmarowania,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
papryka ostra,-
olej do podsmażenia.
Na początku podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki (na łyżce
oleju). Przyprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy. Nożem z falbanką (do
faworków) lub zwykłym tworzymy paski na dłuższych bokach, pamiętając o pozostawieniu nienaruszonego środka na nadzienie (jak na zdjęciach). Środek smarujemy lekko ajwarem, układamy plasterki
szynki,
paprykę (pokrojoną w drobną kostkę), podsmażone
pieczarki,
cebulę (surową, pokrojoną na cieniutkie plasterki). Posypujemy
solą,
papryką ostrą,
bazylią i
oregano. Lekko posypujemy startą
mozzarellą.
Wycięte paseczki składamy do środka - na przemian. Smarujemy lekko roztrzepanym
jajkiem (lub samym
żółtkiem) i posypujemy startą
mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Smacznego!