ßßß
Składniki:- ok. 350 g piersi z kurczaka,- 1 duża cebula,- 1-2 ząbki czosnku,- 1/2 główki włoskiej kapusty,- 1/3 opakowania makaronu świderki,- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,- 3-4 czubate łyżki Ajvaru,- 1 łyżeczka papryki domowej (przyprawy),- olej rzepakowy do smażenia,- sól, pieprz do smaku.W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy kapustę włoską - umytą i posiekaną na paseczki. Gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania.Odcedzamy.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek, kroimy na małą kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju. Posypujemy solą i pieprzem. Gdy zbieleje, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość posypujemy domową przyprawą paprykową. Mieszamy. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy kapustę. Mieszamy. Dodajemy makaron, koncentrat, Ajvar i niecałą szklankę wody. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 min. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 10 minutach przyprawiamy do smaku. Podajemy. Smacznego!