Wykonanie
Zazwyczaj
suszone pomidory wykorzystywałam jako farsz do
mięs, albo w całości zapiekałam na wierzchu. Okazuje się, że można z nich przyrządzić sos o niezwykłym aromacie. Po dodaniu
ryżu powstanie danie jednogarnkowe. Nie miałam gotowego przepisu, ani nawet inspiracji. Robiłam intuicyjnie, a Mąż zapisywał dokładny przepis. Zapraszam do spróbowania, danie smakuje wybornie! Jedyną inspiracją, jaką miałam w przygotowaniu tego dania były
pomidory suszone, które (razem z innymi produktami) otrzymałam do testowania.

Składniki:- ok. 500 g
piersi z kurczaka,- składniki na marynatę: 1 łyżka
oleju ryżowego, 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki
papryki ostrej, 1 ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki
tymianku, szczypta suszonej
bazylii, szczypta
suszonego oregano,
sól,- 5-8
pomidorów suszonych na słońcu w
oleju słonecznikowym Ponti,- 1 duży
por,- 1 duża
cebula,- 1 torebka
ryżu.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie mieszamy w marynacie przygotowanej ze składników wyżej opisanych. Zostawiamy w lodówce na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Pomidory odsączamy na sitku, następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Pora myjemy, kroimy na plasterki (białą część).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę lub
pióra.Po upływie godziny
mięso umieszczamy na suchej patelni, podsmażamy aż zbieleje. Dodajemy
cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pozostałe składniki -
pomidory oraz
pora. Smażymy wszystko razem kilka minut, często mieszając. Całość podlewamy
wodą i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy więcej
wody, a następnie dodajemy
ryż (rozrywamy 1 torebkę i zawartość wrzucamy na patelnię). Dusimy do miękkości
ryżu (czas gotowania napisany na opakowaniu), w razie potrzeby podlewamy
wodą. Pod koniec ewentualnie doprawiamy do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby). Smacznego!



Zapraszam wkrótce na testy z pozostałymi produktami, widocznymi na zdjęciu :)