ßßß Cookit - przepis na MAKOWY MAZUREK WYTWORNY

MAKOWY MAZUREK WYTWORNY

nazwa

Wykonanie

Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest mak, bakalie i przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)
BLACHA 25 X 35
0,5 l suchego maku
25 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka
2 białka
Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni. Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.
Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/11/mazurek-makowy-wytworny.html