Wykonanie
Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest
mak,
bakalie i
przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)BLACHA 25 X 350,5 l suchego
maku25 dag
masła1,5 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki krupczatki1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (
goździki,
cynamon,
gałka muszkatołowa)2
żółtka1
jajko1,5 szklanki rozdrobnionych
bakalii (
daktyle,
figi,
morele,
rodzynki,
migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka2
białkaMak,
mąkę, posiekane
masło,
cukier puder,
jajko,
żółtka i
przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym
białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy
bakaliami oraz
cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni. Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.SMACZNEGO :-)