Kolejna odsłona naleśników. Szpinak i ricotta to wyborne połączenie - nic dziwnego, że i naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Ten przepis powstał, gdy wraz z koleżanką odtwarzałyśmy danie jedzone w restauracji. Może nie wyszły dokładnie tak samo, ale są równie pyszne :-)Na ciasto:1 szklanka mąki2 jaja½ szklanki mleka½ szklanki wody gazowanejszczypiorektymianeksólolejNa farsz:ok. 225g mrożonego szpinaku250g sera ricotta (ja użyłam taki w pojemniku o kremowej konsystencji)2-3 ząbki czosnkuoliwasólpieprz.Składniki ciasta mieszamy za pomocą miksera na gładką lejącą się masę, dodajemy szczypiorek i tymianek (lub ulubione zioła). Odstawiamy na 20-30 min.Obieramy i drobno kroimy czosnek, wrzucamy na rozgrzany olej (1-2 łyżki). Dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.Do przesmażonego szpinaku dodajemy ser ricotta i mieszamy (ew. doprawiamy).Na oddzielnej patelni smażymy cienkie naleśniki, smarujemy farszem i zawijamy.Podajemy z sosem tzatziki.SMACZNEGO :-)