Wykonanie
Tak sobie przeglądam moje przepisy i właśnie odkryłam, że całkowicie zapodział się jeden taki, na super smacznego
kurczaka. No więc szybko nadrabiam i prezentuję ;-)4
udka kurczakaduża
cebula3 ząbki
czosnku2
marchewki2 białe części
pora½ średniego
selera1
pietruszka1 szklanka rosołu (może być z kostki)3 łyżki łagodnej
musztardy2 czubate łyżki
masłasól,
pieprz,
przyprawa do kurczakaWarzywa umyć, obrać.
Marchew,
pietruszkę,
seler zetrzeć na tarce.
Cebulę i
por drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie
przyprawami oraz wysmarować
musztardą i wyciśniętym
czosnkiem, następnie ułożyć na spodzie brytfanny. Na udka rozłożyć posiekane
masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy.Podawać z grubym
makaronem lub ugotowanym na sypko
ryżem.Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)