Wykonanie
Mmmmmm, chyba zaczynam uwielbiać
karzę gryczaną! Zwłaszcza, że coraz częściej udaje mi się coś zjeść, gdzie pomimo jej obecności wcale nie drażni mnie jej smak. I dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na
kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D1
kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm200 g
kaszy gryczanej500 g
boczku300g dobrze
wędzonej kiełbasy1
jajo1 duża
cebula1 łyżka
olejusólpieprz2
liście laurowe1 szklanka
bulionu lub 1
kostka rosołowaZaczynamy od ugotowania
kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy
wodą i gotujemy około 10 minut (
wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i
kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Boczek i
kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami.
Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce
oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony
boczek z
kiełbasą i chwilę razem podsmażamy.Gdy
kasza i
boczek lekko przestygną mieszamy je razem dodając
jajko i doprawiając
solą i
pieprzem.Porcje
mięsa z
kaszą zawijamy w liść
kapusty - o tak . Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi
kapusty.Gołąbki zalewamy
wodą (do równej wysokości) dodajemy
liście laurowe i
kostkę rosołową (jeśli dajemy
bulion wlewamy go przed wlaniem
wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście
kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.Gołąbki podajemy polane
sosem pomidorowym . :-)SMACZNEGO :-)