Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to moja fantazja na temat
kawy,
kokosu i
orzechów wykonana na konkurs kulinarny u jednej z blogerek. Konkurs jeszcze nie jest rozstrzygnięty więc nie wiem czy coś zdziałałam, w każdym bądź razie
ciastko było świetne. Jeśli pokusicie się o jego wykonanie, na pewno nie będziecie żałować ;-)
KAWOWE KOSZYCZKI Z KREMEM
KOKOSOWO-
RUMOWYMNa około 18 sztukNa ciasto:250 g
mąki (użyłam pszennej, ale jakbym miała pod ręką wzięłabym krupczatkę)125 g
margaryny2
żółtka4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
śmietany 12%1
cukier waniliowyszczypta
soliNa krem:250g
serka mascarpone200 g
śmietany 30%2
żółtka3 kopiaste łyżki
wiórków kokosowych3,5 łyżki
cukru4 łyżki ciemnego
rumuorzechy włoskie do przyozdobienia
margaryna i
bułka tarta do wysmarowania blachy
Śmietanę 12% mieszamy z
kawą.
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną
margarynę,
żółtka,
cukier waniliowy,
sól i
śmietanę wymieszaną z
kawą. Zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Śmietanę 30% ubijamy z dodatkiem 1 łyżki
cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami
serek mascarpone,
wiórki kokosowe oraz
rum. Delikatnie wprowadzamy ubitą
śmietanę i mieszamy na jednolita masę. Wstawiamy do lodówki.Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy niezbyt grubo (maksymalnie na grubość 0,5 cm). Wykrawamy kółka za pomocą dużego kubka. Krążki ciasta umieszczamy w (wysmarowanej
margaryną i obsypanej
bułką tartą) blasze na muffiny. Pieczemy około 10 minut w temp 200 °C na najniższej kratce piekarnika. Koszyczki studzimy a następnie nadziewamy kremem. Jeśli krem nie do końca stężał wstawiamy jeszcze do lodówki.Przed podaniem na wierzchu każdego koszyczka układamy połówkę
orzecha włoskiego.SMACZNEGO :-)