ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tiramisu to włoski deser, którego krem bazuje na żółtkach i serku mascarpone. Dzięki dodatkowi śmietany kremówki masa stała się puszysta i lekka. Jedząc tiramisu wszyscy zgodnie stwierdzili, że był to najlepszy deser jaki wyszedł spod mojej ręki. Wszystkim, którzy lubią włoską kuchnię i tiramisu polecam wypróbowanie mojego przepisu.
Składniki:
1 niepełna szklanka zaparzonej kawy,
2 opakowania podłużnych biszkoptów ( po 200 g),
4 żółtka,
2 opakowania serka mascarpone ( po 250 g),
500 ml śmietany kremówki 30%,
szczypta soli,
1/4 szklanki likieru ,
1/4 szklanki cukru,
gorzkie kakao
Przygotowanie:
2 kopiate łyżeczki kawy zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Do metalowej miski lub garnka należy wbić żółtka, dodać cukier, sól i likier. Ubijać na parze przez ok 6-10 min., nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać wystudzoną masę z żółtek. Masę dokładnie ubić. Biszkopty należy namaczać w kawie i układać na spodzie naczynia. Biszkoptowy spód wysmarować połową masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem. Dokładnie wyrównać. Gorzkie kakao przesiać przez sitko na wierzch . Wstawić do lodówki na całą noc.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/02/tiramisu.html