Wykonanie
Tiramisu to włoski deser, którego krem bazuje na żółtkach i
serku mascarpone. Dzięki dodatkowi
śmietany kremówki masa stała się puszysta i lekka. Jedząc tiramisu wszyscy zgodnie stwierdzili, że był to najlepszy deser jaki wyszedł
spod mojej ręki. Wszystkim, którzy lubią włoską kuchnię i tiramisu polecam wypróbowanie mojego przepisu.Składniki:1 niepełna szklanka zaparzonej
kawy,2 opakowania podłużnych
biszkoptów ( po 200 g),4
żółtka,2 opakowania
serka mascarpone ( po 250 g),500 ml
śmietany kremówki 30%,szczypta
soli,1/4 szklanki
likieru ,1/4 szklanki
cukru,gorzkie
kakaoPrzygotowanie:2 kopiate łyżeczki
kawy zalać gorącą
wodą i odstawić do ostygnięcia. Do metalowej miski lub garnka należy wbić
żółtka, dodać
cukier,
sól i
likier. Ubijać na parze przez ok 6-10 min., nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać
serki mascarpone ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać wystudzoną masę z
żółtek. Masę dokładnie ubić.
Biszkopty należy namaczać w
kawie i układać na spodzie naczynia.
Biszkoptowy spód wysmarować połową masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów i pozostały krem. Dokładnie wyrównać. Gorzkie
kakao przesiać przez sitko na wierzch . Wstawić do lodówki na całą noc.
