Wykonanie
O wspaniałości tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba opowiadać - jaki pyszny jest, każdy wie. Kto nie wie, musi się koniecznie przekonać, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Moją kropeczką nad "i" w tej wersji deseru jest "Advocat". Zamieniłam
amaretto na ten właśnie kremowy
alkohol i wyszło bardzo, bardzo, bardzo smacznie.
Porcja na 4 szklaneczkiSkładniki:250 gram
serka mascarpone2 duże
żółtka lub 3 małe100 gram
śmietany 30%5 łyżek drobnego
cukruokoło 12
biszkoptów podłużnychmała filiżanka zimnego
espresso50 ml
likieru "Advocat"2łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Żółtka zmiksować z
cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać
mascarpone, dobrze wymieszać.
Śmietaną ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej (koniecznie łyżką, nie mikserem). Teraz należy naprzemiennie układać w szklaneczkach nasączone
kawą biszkopty i krem. Wyjdą 3 warstwy
biszkoptów i kremu. Wierzch deseru polewamy
likierem i posypujemy przesianym
kakao.
Mąż zjadł 2 za jednym zamachem, bo nie mógł się powstrzymać :) Czy trzeba dodać coś więcej... ?