Wykonanie
Składniki na blachę 25 X 35Na ciasto:500 g
mąki amarantusowej prażonej250 g
margaryny2
jaja16 g
cukru wanilinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru brązowego3 łyżki
śmietany jogurtowej 10%Na masę:2 budynie
waniliowe bez
cukru5 twardych
jabłeksok z 1/2
cytryny800 ml
mleka4-6 łyżek
cukru brązowegocukier puder do posypania
Mąkę, posiekaną
margarynę,
jaja,
cukry,
proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli
mąka będzie zbyt sucha dodajemy
śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość
mleka (u mnie miał być litr
mleka użyłam 800 ml). Jeśli
jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością
cukru (u mnie 6 łyżek
cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia.2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu).
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy
sokiem z cytryny i mieszamy z
budyniem.
Budyń z
jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową.Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy. Podajemy posypane
cukrem pudrem.SMACZNEGO :-)