Wykonanie
Forma o średnicy 28 cmNa ciasto:250 g
mąki pszennej razowej140 g
masła1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
solitymianekrozmarynNa farsz:700 g
cebuli2
jaja75 g
boczku wędzonego50 g
parmezanu1 łyżeczka
tymiankusólpieprzognista
mieszanka przypraw1 łyżeczka
masłaMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
solą i
ziołami. Dodajemy
żółtko, pokrojone
masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (
mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej
wody.Gotowym
ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Boczek kroimy w drobną kostkę. W sporym rondlu rozpuszczamy
masło, dorzucamy
boczek i
cebulę, mieszamy. Jeśli
cebula zacznie brązowieć podlewamy odrobiną
wody - i tak dusimy pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.Do rozkłóconych jaj dodajemy starty
parmezan - zalewamy
cebulę dokładnie mieszając, następnie doprawiamy
solą,
pieprzem i mieszanką ognistą.Wyjmujemy z lodówki foremkę z
ciastem, wykładamy na ciasto podduszoną
cebulę i wyrównujemy.Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy na zimno lub gorąco.UWAGA: W wersji bezmięsnej
boczek zastępujemy ulubionymi
grzybami :-)A przykry zapach pozostający na dłoniach po krojeniu
cebuli usunęłam przy pomocy mydła Carex Kitchen, o którym możecie poczytać TU :-)SMACZNEGO :-)