Dietetyczna wersja naszego tradycyjnego kotleta mielonego :)Liczba porcji: 2-3Czas przygotowania: ok 1 godzinyStopień trudności: łatweKoszt: tanieSkładniki:- 500 g udźca z indyka- 1 duża cebula- 3 ząbki czosnku- 1 mały pęczek pietruszki- oliwa- 3 ziemniaki- 2 buraki- 200 g twarożku chudego- pół pęczka szczypiorku- cytryna- sól- pieprzPrzygotowanie:Buraki i ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.W międzyczasie posiekać drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i wraz z jajkiem dodać do zmielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Uformować kotleciki (najlepiej zwilżonymi dłońmi, żeby się mięso nie kleiło), układać je na wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok. 30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z nimi jeszcze przez ok. 20 minut.Zrobić twarożek: posiekać szczypiorek, dodać do serka wraz ze startą skórką z cytryny oraz przyprawami (sól, pieprz). Dokładnie wymieszać.Twarożek podawać z gotowymi kotletami i warzywami.Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z programu rewolucje na talerzu