Wykonanie
Liczba porcji: 4-6Czas przygotowania: ok 1 h (w tym gotowanie 45 min)Stopień trudności: łatweKoszt: tanieSkładniki:- jedna podwójna
pierś z kurczaka- ok 0,5 kg
ziemniaków (mniej więcej 5-6 szt dużych
ziemniaków)- jedna mała
cebula- 1 duża
marchewka (bądź dwie małe)- 0,5 l
bulionu drobiowego (ok. 2 szklanek)- 1 szklanka
przecieru pomidorowego-
start ser żółty (ok 20 dag)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
sól czosnkowa (
czosnek granulowany)Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dużą kostkę i smażymy chwilę (ok 2 - 3 min) na gorącym
oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę i dalej smażymy ok 5 min. Następnie dodajemy drobno posiekaną
cebulkę, smażymy aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy
przecier pomidorowy i
przyprawy, chwilę jeszcze gotując. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia i posypujemy startym
żółtym serem.

Pieczemy kilka minut, aż do zarumienienia
sera w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.


Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...