Składniki - ciasto:-175 g drobnego cukru- 175 g masła bądź margaryny (ja zazwyczaj dajęKasię)- 3 jajka rozmącone- 175 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (przesianej)- 2 łyżki kakao w proszku- 2 łyżki mleka- 3 łyżki soku pomarańczowego- skórka starta z 1/2 pomarańczySkładniki - lukier:- 175 g cukru pudru- 2 łyżki soku pomarańczowego (bądź z pomarańczy)- 4 kostki stopionej czekolady mlecznej (lub więcej, jak kto lubi :))Przygotowanie:Cukier utrzeć w misce z masłem lub margaryną na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać rozmącone jajka, cały czas mieszając. Na koniec ostrożnie łyżką domieszać mąkę.Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao oraz mleko i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Do drugiej wlać sok pomarańczowy i wsypać skórkę startą z pomarańczy.Okrągłą formę o średnicy ok 20 cm wysmarować lekko masłem. Przelać do niej obie masy i zamieszać drewnianym patyczkiem. Piec ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku na 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przygotować lukier. Cukier puder przesiać do miski i domieszać tyle soku pomarańczowego, by powstała gładka, płynna masa. Posmarować wierzch ciasta lukrem i poczekać, aż stwardnieje, po czym ozdobić strugami stopionej czekolady. Można tworzyć ozdobne wzory drewnianym patyczkiem.Smacznego !