ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Wykonanie

Przepyszna zupa meksykańska, którą można podawać z podpieczonymi plackami tortilli - obłędny smak :)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (2 łyżki masła podgrzewamy, jak wytworzy się piana, wyłączamy ogień i zdejmujemy pianę, pod nią uzyskaliśmy masło klarowane ok 1 łyżkę)
- można dodać 1/2 papryczkę chili ja dałam 1/3 zwykłej czerwonej papryki
- 2 średnie pomidory
- kukurydza z puszki
- 1 i 1/4 bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i obtaczamy w mieszance z mąki, chili w proszku i kurkumy. Odkładamy.
Bulion gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Kukurydzę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy wodą.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne, a pozostały miąższ należy zmiksować. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na głębokiej patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę wraz z papryką chili bądź papryką czerwoną - przez ok 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy pierś z kurczaka smażymy przez ok 2 minuty. Później dodajemy kukurydzę i zmiksowane pomidory, smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy do tego 1 szklankę gorącego bulionu i gotujemy przez 3 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do reszty gotującego się bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu przez 5 minut.
Następnie odlewamy 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i miksujemy są blenderem, przelewamy do reszty zupy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od kwestii smaku
Źródło:http://kuchniasandry.blogspot.com/2014/05/zupa-meksykanska.html