Wykonanie
Przepyszna zupa meksykańska, którą można podawać z podpieczonymi plackami tortilli - obłędny smak :)Składniki:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 2 łyżki
mąki- 1/2 łyżeczki
chili w proszku- 1 łyżeczka
kurkumy- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula- 1 łyżka
masła klarowanego (2 łyżki
masła podgrzewamy, jak wytworzy się piana, wyłączamy ogień i zdejmujemy pianę, pod nią uzyskaliśmy
masło klarowane ok 1 łyżkę)- można dodać 1/2
papryczkę chili ja dałam 1/3 zwykłej
czerwonej papryki- 2 średnie
pomidory-
kukurydza z puszki- 1 i 1/4
bulionu drobiowegoPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy
solą i obtaczamy w mieszance z
mąki,
chili w proszku i
kurkumy. Odkładamy.
Bulion gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Kukurydzę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy
wodą.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne, a pozostały miąższ należy zmiksować.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Na głębokiej patelni na
maśle klarowanym podsmażamy
cebulę wraz z
papryką chili bądź
papryką czerwoną - przez ok 4 minuty, aż
cebula będzie szklista, pod koniec dodać posiekany
czosnek. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy
pierś z kurczaka smażymy przez ok 2 minuty. Później dodajemy
kukurydzę i zmiksowane
pomidory, smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy do tego 1 szklankę gorącego
bulionu i gotujemy przez 3 minuty.Zawartość patelni przekładamy do reszty gotującego się
bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu przez 5 minut.Następnie odlewamy 1 szklankę zupy (bez
kurczaka) i miksujemy są blenderem, przelewamy do reszty zupy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od kwestii smaku